USUARIS REGISTRATS
USUARIS REGISTRATS

NOTÍCIES

NOTÍCIES I NOVETATS

Dimecres, 2 de maig de 2012
Noticias generales

El Col•legi obre un cicle formatiu sobre la Reforma Laboral

Palma, 2 de Maig de 2012

El Graduat Social i advocat Antoni Font parlà sobre la mobilitat funcional i geogràfica dels treballadors
El Il.lustre Col.legi de Graduats Socials de les Illes Balears va obrir el cicle formatiu sobre la controvertida Reforma Laboral amb la presència del Graduat Social i advocat Antoni Font, que parlà sobre la mobilitat funcional i geogràfica dels treballadors. L'expectació que va suscitar aquesta ponència va ser màxima, omplint-se completament l'aforament del saló d'actes de la seu corporativa.

Antoni Font, que va ser presentat pel president del Il.lustre Col.legi de Graduats Socials de les Illes Balears, Francisco Navarro, va començar agraint al Col•legi que s'hagués recordat de la seva persona a l'hora d'impartir aquestes ponències formatives. “En principi em toca parlar del capítol Tercer d'aquesta important reforma. No obstant això, crec que abans d'entrar en matèria seria necessari fer una introducció del que és aquest Reial decret”, va assenyalar, i va agregar de seguida: “Aquesta reforma per entendre-la cal saber l'exposició de motius. Neix després de calibrar com està el mercat espanyol i veure que les mesures que fins ara s'havien pres no han estat suficients. A partir d'aquí, es cerquen una sèrie de mesures al mercat de treball i laboral per veure si s'afavoreix aquest mercat”.

Aquest lletrat va assegurar que la legislació d'aquesta reforma no és molt àmplia. “El marc jurídic en el qual es mou no és molt extens. És breu en ser 25 articles, 9 disposicions, 12 transitòries, una derogatòria i 16 finals. Aquestes disposicions el que fan és marcar un abans i un després del que serà el mercat de treball a partir del 12 ó 13 de febrer de 2010”, va apuntar.

Font va exposar les principals mesures que posa el legislador en aquesta reforma. “En principi perquè el mercat de treball s'arregli, la qual cosa que es fa és marcar unes pautes en el sentit d'afavorir l'empro dels treballadors. Per a això hi ha una intermediació. Les agències de col•locació fins avui no han estat eficaces pel que dóna entrada a les privades. Aquesta reforma se centra molt en la formació, potencia els contractes formatius, els de aprenentatge i es dóna premi a les persones que fomentin aquesta formació amb la reducció de quotes. Aquesta formació al principi estava prevista que fora per a persones fins als 25 anys. No obstant això, fins que el percentatge de desocupació no baixi fins al 15 per cent es podrà fer fins als 30”, va informar aquest Graduat Social.

Com a segona mesura de xoc al mercat laboral, Font va dir que està el contracte per a emprenedors. “És nou però sempre ha estat allí. Aquest contracte incentiva fiscalment i té bones bonificacions a la Seguretat Social. Té la seva particular lectura i és difícil d'entendre”, va matisar. Font va entrar en matèria amb el capítol Tercer d'aquest Reial decret. “Per a mi és un dels més importants. En ell, estan les mesures de flexibilitat interna que el legislador posa a les empreses com a alternativa a la destrucció d'ocupació. Tot comença amb la classificació professional, concretament toca l'article 22 de l'Estatut dels Treballadors. Us ho explicaré amb un exemple real. Si agafem el conveni col•lectiu de la Construcció i el de Mercadona i ho comparem veurem clarament el que és el futur. El de Mercadona està signat l'any 2009, publicat en 2010 i té vigència fins 2013. Això significa que és va fer abans de la primera reforma. I després veiem un altre que està publicat en el BOE al març de 2012, 15 dies abans de la publicació de la Reforma Laboral. Ho agafem, ho mirem i és carregan el concepte de categoria professional. És a dir, es passa del que és categoria professional a grup professional”, va indicar, i va prosseguir: “Com és possible tot això? Els grups ja estan prevists des de fa molt temps però era difícil passar d'un concepte a un altre. El conveni de Mercadona d'aquest any, que té previst crear mil nous llocs de treball, veiem que només contempla quatre grups de treball. Tothom és gerent. Tenim el gerent A, B i C. Aquesta és la seva classificació professional”.

Aquest ponent va seguir referint-se a les categories laborals. “Els llocs estan encaixats en els grups professionals. Ha canviat, ara l'antic és una filosofia que cau. S'acredita la polivalència. És un marge per mobilitzar funcionalment als treballadors a través del que és la classificació professional. La flexibilitat interna. Abans de destruir es busca emmotllar a la necessitat de salvar el major nombre de llocs de treball. És una de les grans modificacions que hi ha”, va comentar.

Font va seguir parlant sobre diferents punts del capítol Tercer d'aquesta Reforma Laboral com la jornada de treball, els contractes de formació o els de emprenedors. Després de la seva exposició va permetre i convidà que els presents li formulessin preguntes sobre el versat, així com els dubtes que havian sorgit.