USUARIS REGISTRATS
USUARIS REGISTRATS

NOTÍCIES

NOTÍCIES I NOVETATS

Dimecres, 30 de maig de 2012
Noticias generales

“La Reforma Laboral pretén que les negociacions col•lectives estiguin més adaptades a cada sector”

Palma, 30 de maig de 2012

La professora Margarita Tarabini-Castellani va explicar els canvis que registra la negociació col•lectiva amb l'entrada de la nova Llei
La professora titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i Magistrada suplent del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) dels Illes Balears, Margarita Tarabini-Castellani va tancar amb la seva conferència sobre els canvis registrats en la negociació col•lectiva el cicle que ha dedicat el Il•lustre Col•legi de Graduats Socials dels Illes Balears sobre la Reforma Laboral.

L'acte, celebrat a la seu corporativa a Palma i patrocinat per Editorial Thomson Reuters Aranzadi, va ser presentada pel president dels Graduats Socials, José Javier Bonet. “Aquesta conferència és l'última del cicle que iniciem referent a la Reforma Laboral. En aquesta ocasió ens toca veure la part de la negociació col•lectiva i quina millor ponent que Margarita Tarabini-Castellani, una persona molt preparada en aquest tipus de qüestions”, va manifestar Bonet als presents a manera d'introducció.

Margarita Tarabini-Castellani va començar la seva ponència agraint al Col•legi la invitació per exposar un tema que “a jo particularment m'apassiona”. “És un àmbit en el qual sempre que puc m'agrada investigar”, va afegir. Aquesta professora va tenir paraules de benvinguda cap al nou president dels Graduats Socials en Balears, l’esmenta’t José Javier Bonet. “No vull començar sense felicitar al nou president i a la nova junta directiva. Els desitjo tota la sort del món ja que capitanejar un col•legi i un col•lectiu dedicat a temes laborals en temps de crisis és tota una audàcia. Us desitjo de tot cor una bona presidència”, va expressar.

Aquesta ponent ja va entrar en matèria relatant els objectius i línies que han afectat a la negociació col•lectiva amb l'entrada en vigor de la Reforma Laboral, a més de deixar clar que “aquesta reforma és l'última, però pensin que hi ha hagut unes altres que també han afectat a les negociacions col•lectives”. “El moment actual és bastant particular ja que hem de tenir en compte la Reforma 2010, la 2011, la 2012, el segon acord de 2012 i cal tenir més en compte l'esmenes que el Partit Popular ha presentat al Reial decret 3/2012”, va subratllar. Tarabini-Castellani va exposar els objectius i línies bàsiques que marca aquesta reforma respecte a la negociació col•lectiva. “El primer és una millor ordenació de la mateixa, més propera a l'empresa i més adaptada a la situació de cada sector. L'eix pivota entre el que és la negociació estatal i autonòmica i la negociació empresarial, o això és el que es pretén. El segon objectiu és dotar de major dinamisme i agilitat, tant en els processos com en continguts amb adaptabilitat i flexisegura. Tinguin en compte que es busca clarament l'adaptabilitat a les situacions, sobretot empresarials. Un altre objectiu és l'adaptació del sistema negociador a les noves realitats empresarials”, va indicar, i agregà: “En tots aquests objectius s'observa un que no està especificat, però que sí cal explicar clarament amb ell: la desjudicialización i aposta pels mitjans extrajudicials”.

Per a aquesta professora el que es pretén aquest reforma és que la negociació col•lectiva sigui “un instrument” i no “un obstacle per a l'adaptabilitat”.

Margarita Tarabini-Castellani considera que la segona mesura important en aquesta reforma és l'establiment del límit màxim de la negociació a través de la ultractividad. “És de dos anys i facilita el despengi”, va dir.

També va assenyalar que en l'actualitat s'estableixen noves regles de legitimació. “Pretenen solucionar els problemes que s'havien detectat en la jurisprudència i acomodar les regles a les noves organitzacions empresarials, com poden ser els grups d'empresa o empreses xarxa, que el nou estatut les denomina empreses vinculades per raons productives”, va explicar.

Aquesta ponent va exposar el contingut de les diferents matèries com les noves regles de legitimació, el paper de les comissions paritàries i els despengis, a més de referir-se als òrgans administratius col•laboradors en matèria de negociació col•lectiva. Va tancar la seva ponència amb les seves conclusions i va donar pas a les preguntes dels assistents.