USUARIS REGISTRATS
USUARIS REGISTRATS

NOTÍCIES

NOTÍCIES I NOVETATS

Dimecres, 5 de desembre de 2012
Noticias generales

“El nou decret vol garantir la qualitat de l'assistència sanitària que tenim en l'actualitat”

Palma, 5 de desembre de 2012

Miquel Mesquida, Valentín Muñoz i Lorenzo Pensado van explicar les novetats en la cobertura sanitària nacional i internacional
La polèmica entrada en vigor del Reial Decret-Llei 16/2012, que regula les mesures urgents per garantir la sostenibilitat de la Sanitat Pública, a més de pretendre millorar la qualitat i seguretat de les seves prestacions, va anar àmpliament tractat i explicat en el transcurs de la conferencia Assistència Sanitària Nacional i Internacional, organitzada pel Il•lustre Col•legi de Graduats Socials de les Illes Balears i patrocinada per Editorial Thomson Reuters Aranzadi.

Aquesta conferència, presentada pel president dels Graduats Socials, José Javier Bonet, va tenir uns ponents de luxe ja que van acudir els representants de les institucions oficials encarregades de vetllar per la sanitat pública en aquesta comunitat. Els conferenciants van ser: Mateu Mesquida, cap de servei de targeta sanitària en Ibsalut; Valentín Muñoz, cap del Centre d'Atenció i Informació de la Seguretat Social de Palma; i Lorenzo Pensado, cap de secció d'assistència sanitària nacional i internacional de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) de les Illes Balears. Alfonso Ruiz, en qualitat de director provincial del INSS, entitat que regula l'assistència sanitària a Espanya, va anar l'encarregat d'obrir l'acte. “Agraeixo de tornar a estar aquí davant un col•lectiu tan volgut com és el dels Graduats Socials. Hem cregut oportú apropar-vos aquest tema de l'assistència sanitària ja que és un tema molt actual amb l'entrada en vigor del decret que ha canviat diverses coses”, va comentar. Ruiz va aprofitar l'oportunitat que se li va brindar per informar als presents de les facilitats que té el INSS a l'hora de realitzar diferents gestions de manera telemàtica. “Vostès disposen de diferents mecanismes per poder agilitar el tràmit i la presentació de sol•licituds. Compten amb el programa Tesol, que ha avançat molt i que m'agradaria que creguessin en ell”, va finalitzar.

Lorenzo Pensado va agafar la paraula per comentar els aspectes que han canviat en l'assistència sanitària, tant nacional com a internacional, des de l'entrada del nou decret. “Vol garantir la qualitat d'assistència sanitària que tenim en l'actualitat, per això la regula. Redefineix la condició i existeix la possibilitat que ciutadans espanyols quedin fos del dret a l'assistència”, va explicar.

Pensado va repassar detalladament els diferents punts del decret i es va detenir en alguns apartats que ell va considerar importants. “La nova normativa recupera el concepte d'assegurat, un concepte que ja va eliminar la Llei General de Sanitat de l'any 1986, tornant-se a vincular de nou el dret a l'accés de la protecció de la salut en funció de la vinculació dels ciutadans amb la Seguretat Social”, va dir.

Valentín Muñoz es va referir purament als passos que deuen seguir els ciutadans que volen obtenir assistència sanitària. “Nosaltres en el CAISS de Palma els facilitarem tot el necessari perquè es tingui assistència. Els direm com es reconeix el dret i quins documents cal presentar”, va indicar, i va reconèixer que la base de dades que obra a poder del INSS pot tenir alguna imprecisió. “Es millora dia a dia però té fallades. Estem treballant perquè sigui el més precisa possible. És la base de tot”.

Mateu Mesquida va revelar tot el que es necessita per obtenir la targeta sanitària, la taxa associada i els problemes que poden tenir les persones a l'hora de renovar la seva documentació.

Aquest ponent va dir que els estrangers “tenen dret a l'assistència sanitària en els termes previstos en la legislació vigent en matèria sanitària” i l’exposa’t en l'article 1 del citat Reial Decret-Llei, on s'afegeix un nou article que diu: “Els estrangers no registrats ni autoritzats com a residents a Espanya, rebran assistència sanitària en les següents modalitats: D'urgència per malaltia greu o accident, qualsevol que sigui la seva causa, fins a la situació d'alta metgessa; D'assistència a l'embaràs, part i puerperi; i els menors de divuit anys la rebran en les mateixes condicions que els espanyols”.

Els tres ponents van acabar improvisant un taula rodona en contestar i dialogar amb els presents