USUARIS REGISTRATS
USUARIS REGISTRATS

NOTÍCIES

NOTÍCIES I NOVETATS

Divendres, 25 de gener de 2013
Noticias generales

Seminari conjunt dels col•legis de Graduats Socials i Titulats Mercantils i Empresarials

Palma, 25 de gener de 2013

La inspectora de la AEAT María Jesús de Vicente parlà sobre les modificacions introduïdes en l'IVA i en el concurs de creditors en el que va ser el primer acte conjunt entre tots dos col•lectius
El Il•lustre Col•legi de Graduats Socials de les Illes Balears va organitzar juntament amb el Il•lustre Col•legi de Titulats Mercantils i Empresarials de Balears un seminari sobre les modificacions introduïdes per la Llei 7/2012 en l'IVA i en el concurs de creditors. Aquesta conferència va tenir la finalitat d'analitzar des d'una perspectiva pràctica els importants canvis de la Llei Antifrau en matèria d'IVA, els nous supòsits d'inversió de subjecte passiu i l'eliminació del dret a la deducció en el concurs de creditors, entre altres variacions registrades. L'encarregada de realitzar aquesta anàlisi va ser la inspectora de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària de Balears (AEAT), María Jesús de Vicente.

En ser el primer acte entre tots dos col•legis, el president dels Graduats Socials, José Javier Bonet, va destacar, en la presentació del seminari, aquest nexe d'unió entre tots dos col•lectius. “És per a nosaltres una gran satisfacció acollir avui als companys Titulats Mercantils i Empresarials d'aquesta comunitat. S'ha fet realitat aquesta col•laboració entre col•legis professionals el que permet realitzar jornades tan importants com aquesta”, va comentar. Per la seva banda, María Ángeles Gaita, del Il•lustre Col•legi de Titulats Mercantils i Empresarials, va presentar a la ponent com “una de les persones més preparades en aquesta matèria”. Gaita va assenyalar que una de les novetats de la conferència és que seria gravada perquè després tots els interessats la poguessin visualitzar.

María Jesús de Vicente va començar explicant la inversió del subjecte passiu. “És un tema polèmic i ha suscitat múltiples comentaris”. “En el lliurament de béns immobles s'incorporen dos nous supòsits d'inversió del subjecte passiu. Quan es renunciï a l'exempció per lliurament de terrenys no edificables, segones i ulteriors lliuraments d'edificacions i quan el lliurament es produeixi en execució de garantia constituïda sobre els béns immobles. Aquest últim supòsit és exclusivament a les operacions de dació de l'immoble en pagament i quan el adquirent assumeix l'obligació d'extingir el deute garantit. Aquí es pretén evitar el doble perjudici que es produeix a la Hisenda Pública per la falta d'ingrés de l'impost per l'entitat transmetent i per la deducció de l'IVA suportat per part del adquirent”, va explicar.

En execucions d'obra, aquesta ponent va assenyalar que s'inclou un nou supòsit. “S'integra el cas d'execucions d'obra, amb o sense aportació de materials, així com les cessions de personal per a la seva realització, conseqüència de contractes directament formalitzats entre el promotor i el contractista que tinguin per objecte la urbanització de terrenys o la construcció o rehabilitació d'edificacions”, va comentar.

María Jesús de Vicente va dir que l'IVA en les situacions de declaració de concurs s'han introduït “importants” modificacions. “Es limita el dret de deducció, que haurà d'exercitar-se quan s'haguessin suportat les quotes amb anterioritat a l'acte de declaració de concurs, a la declaració-liquidació corresponent al període en què aquestes quotes van ser suportades; s'obliga a presentar dues declaracions-liquidacions, una pels fets imposables anteriors a la declaració de concurs i una altra pels posteriors. En la primera el concursat estarà obligat a aplicar la totalitat dels saldos a compensar”, va manifestar.

De Vicente també es va referir a l'obligació d'informació sobre béns i drets situats a l'estranger. “Els obligats tributaris hauran d'informar sobre els comptes situats a l'estranger obertes en entitats que es dediquin al tràfic bancari o creditici de les quals siguin titulars o beneficiaris. També hauran de comunicar els títols, actius, valors o patrimoni de tot tipus d'entitats dels quals siguin titulars i que es trobin situats o dipositats a l'estranger, com també de les rendes vitalícies o temporals de les quals siguin beneficiaris com a conseqüència del lliurament d'un capital contractat a una o diverses entitats establertes a l'estranger”, va apuntar.

L'apartat de sancions també ha sofert modificacions amb l'entrada en vigor de la Llei 7/2012. “Seran sancions molt greus i, en conseqüència, seran sancionades les infraccions tributàries de no presentar en termini, de forma incompleta o amb dades falses la declaració formativa o també que s'hagi presentat en mitjans diferents als electrònics, informàtics i telemàtics quan hi hagués l'obligació de fer-ho per aquest canal”, va alertar aquesta inspectora.

María Jesús de Vicente va desgranà totes les novetats que aporta aquesta Llei 7/2012 que “compta amb mesures que van entrar en vigor el 31 d'octubre de 2012 i unes altres l'1 de gener de 2013”. Aquesta ponent va contestar les diferents preguntes que li van formular els presents a la conclusió del seminari.