USUARIS REGISTRATS
USUARIS REGISTRATS

NOTÍCIES

NOTÍCIES I NOVETATS

Dilluns, 24 de novembre de 2014
Noticias generales

Ponents de primer nivell en les Jornades de Dret del Treball i de la Seguretat Social organitzades pel Col•legi

Palma, 24 de novembre de 2014

Rosa Maria Virolès, Javier Alarcón, Erik Monreal, Iago Negueruela i Antonio Benavides van obtenir un extraordinari acolliment
Les Jornades del Dret del Treball i Seguretat Social 2014 van constituir un nou èxit pel Il•lustre Col•legi de Graduats Socials de les Illes Balears, tant pel nivell dels ponents que van intervenir en les dues jornades en les quals es va desenvolupar el programa com per la nombrosa participació de professionals del món laboral, jurídic i fiscal en cada ponència. Aquestes Jornades, organitzades pel Col•legi amb la inestimable col•laboració de La Caixa i Servei Balear de Prevenció, va comptar amb persones de contrastat currículum al món laboral i del dret com Rosa Maria Virolès, Magistrada de la Sala Quarta del Tribunal Suprem; Javier Alarcón, mèdic forense; Erik Monreal, professor titular del Dret del Treball i de la Seguretat Social a la Universitat de les Illes Balears (UIB); Iago Negueruela i Antonio Benavides, inspectors de Treball i Seguretat Social de Balears i Barcelona, respectivament.
“Sembla que va ser ahir i ja ha passat un any. Després de l'èxit de la passada edició apostem per una altra novament amb cinc ponents de primer nivell i amb temes de gran importància i de rigorosa actualitat”, va assenyalar el president dels Graduats Socials, José Javier Bonet, en l'obertura de les jornades. “Vull expressar el meu agraïment i implicació a tota la junta directiva per haver treballat en l'elaboració d'aquestes jornades, així com a La Caixa i al Servei Balear de Prevenció, entitats que col•laboren, la qual cosa suposa que gràcies a ells no ens reporta cap cost al Col•legi. Moltes gràcies i esperem i desitgem que aquesta col•laboració segueixi”, va subratllar.
Diego Riera, director de Banca a Particulars, que va acudir en representació de La Caixa, va lloar la figura del Graduat Social: “És un professional transcendental en els temps que vivim i els que ens poden ajudar en una societat amb tants canvis en matèria laboral”. “La Caixa pretén col•laborar amb el Col•legi des del patrocini. La nostra vocació és el de donar el millor servei, tant als professionals que confien en nosaltres com als particulars”, va afegir Riera.
En representació del Govern Balear va acudir Onofre Riera. “És un luxe poder assistir a aquestes jornades que principalment seran productives per a vostès. Des del Govern Balear vull felicitar al Col•legi pel treball que realitza, especialment a l'hora de tenir formats als seus col•legiats. Sense formació no s'avança. Ens consta des de l'executiu la bona labor que s'està fent aquí ja que aposten de manera decidida per tenir als seus membres el millor i més formats possible”, va concloure.
La primera ponent va ser la Magistrada de la sala Quarta del Tribunal Suprem, Rosa Maria Virolès, que dissertà sobre les reduccions de jornada i les diferències entre els articles 47 i 42 de l'Estatut. “Hi ha hagut diverses reformes però mai se li ha clavat la dent. És ara que es comença a abordar la flexibilitat externa. El Tribunal Superior de Justícia de vegades resol de manera casuística i per això deu fer doctrina. Negociar de bona fe és la minoració de l'efecte de la mesura”, va apuntar. “En la reducció de la jornada no ens val així com així tot. Necessitem una causa econòmica, tècnica organitzativa i de producció. L'article 47 té unes regles de joc específiques que no es poden variar. El 44 acceptat pot semblar el 47 però no ho serà”, va prosseguir.
Després d'un petit descans, li va tocar el torn al mèdic forense Javier Alarcón, que va abordar els aspectes conflictius i la seva solució pràctica del procés d'Incapacitat. “La proves pericials que nosaltres duem a terme són molt importants i determinants en la majoria d'ocasions. Si be nosaltres no podem abocar una opinió, moltes vegades aconsellem i assessorem segons les proves i els exàmens que hem efectuat de manera detallada”, va comentar Alarcón, que va demostrar tenir molta facilitat de paraula i que va explicar de manera assequible la seva labor en els processos d'invalideses.El professor titular del dret del Treball i de la Seguretat Social a la Universitat de les Illes Balears (UIB), Erik Monreal, presentat pel vicepresident del Col•legi Tolo Bosch, va obrir la segona jornada amb una ponència sobre la durada de la jornada i els saldos interanuals d'hores, a propòsit de l'última reforma normativa, desembre 2013, del temps treballat. “La durada de la jornada està desregularitzada amb normes que afavoreixen a l'empresari. Les hores extres neixen perquè el legislador ho ha escrit. Un legislador que amb la nova reforma li ha donat una nova volta de rosca a aquest apartat. L'empresari decideix la durada de la jornada però no deu caure en les hores extraordinàries ja que seria disfuncional”, va parlar als presents. L'inspector de Treball Iago Negueruela, habitual en les conferències del Col•legi, va xerrar sobre les novetats legislatives del contracte a temps parcial després de ser presentat pel vocal del Col•legi Toni Mir. “Una gran part de les denúncies s'han de perquè s'ha treballat més hores i després no s'han cobrat. Els contractes a temps parcial han crescut tant que en Balears ha estat l'única cosa que ha crescut. Aquest contracte s'utilitza de forma massiva”, va assenyalar, i va afegir: “És un contracte amb una regulació molt estricta i que ofereix moltes llacunes en la seva tramitació. Als clients els costa molt fer-ho bé, em costa a mi”. L'última ponència va correspondre a l'inspector de Treball i Seguretat Social Antonio Benavides, que va explicar la compatibilitat entre treball per compte propi i aliena i jubilació després de ser presentat pel president José Javier Bonet. “Les últimes reformes han modificat el mapa de les pensions, principalment el de la jubilació ordinària. Hi ha una nova edat possible i una major compatibilitat. No obstant això, el principal problema que existeix és que conviuen dues regulacions, la de ‘abans’ i la de ‘ara’.”, va dir. “És complex i laboriós encara que el que va a jubilar-se pot decidir a quin acollir-se. Sí que és cert que això és una complexitat que està creant certs problemes”. Les Jornades es van tancar amb unes breus paraules del president José Javier Bonet que va agrair l'assistència dels presents als quals va emplaçar ja per a la propera edició en ser conscients el Col•legi de l'enorme importància que té la formació per als col•legiats.