USUARIS REGISTRATS
USUARIS REGISTRATS

NOTÍCIES

NOTÍCIES I NOVETATS

Dimecres, 24 de març de 2021
Noticias generales

ENTREVISTA: Emilia Goyanes, graduada social i vicepresidenta del Col·legi

Palma, 24 de març de 2021



"La pandèmia ha donat visibilitat a la professió de graduat social davant la societat, col·locant-nos on sempre hem estat"
- Explica'ns els teus inicis com a professional Graduada Social - Els meus inicis en la professió per l'any 1987 i sent molt jove, van ser de la mà de dues dones, Graduats Socials de les primeres promocions, Elvira Clar Vilallonga i Catalina Valens Oliver. D'elles vaig aprendre la passió per la professió i la responsabilitat i respecte a la feina de graduat social.

- Què t'ha aportat aquesta professió - Destacaria enriquidor coneixement de la realitat social, la interacció amb altres companys i despatxos professionals, l'experiència en la negociació de conflictes socials per intentar arribar a acords. He de dir que com a professional sempre m'he sentit respectada i apreciada pels meus companys i clients homes, però és veritat que he viscut en les meves pròpies carns la discriminació per ser dona, ja que vaig ser acomiadada del meu primer treball en arribar a Mallorca per exercir el dret a gaudir el permís per maternitat complet quan vaig tenir el meu primer fill. Era costum de l'empresa en qüestió que quan les dones tenien un fill gaudiran únicament 15 dies.

- ¿Al llarg de la teva història, has hagut de esquivar algú obstacle per ser dona? - Crec que les dones som més pràctiques i resolutives, no perquè siguem millors ni pitjors si no per pura supervivència, hem d'arribar a tot arreu, i sobretot les de la meva generació crec que sempre hem hagut de demostrar més la nostra vàlua que els homes.

- Com creus que aporten les dones en el col·lectiu de Graduats Socials? - En l'últim any els Graduats Socials hem hagut de dur a terme llargues i complicades jornades de treball, hem treballat amb molts nervis i moltes vegades fent més feina de què podíem assumir. Hem dut a terme el pes d'una ingent quantitat de ERTOs, prestacions d'atur, ajudes a autònoms i empreses, etc. Tot enmig d'un autèntic caos a causa de la innombrable i confusa normativa que no hi havia temps per assimilar i s'havia d'aplicar immediatament, i ho hem fet, treballant Setmana Santa, dissabtes, diumenges i festius. Però aquest any, em qued amb les coses bones de la pandèmia, que és: La companyonia i les sinergies que es van crear al voltant de la professió. Des del minut un s'ha generat una cohesió que jo no havia viscut mai en el col·lectiu, hem compartit informació, angoixes, llàgrimes i dubtes, sense importar per res el tipus de dubte, ja que tots estem igual de perduts. La pandèmia ha donat visibilitat a la professió de graduat social davant la societat, col·locant-nos on sempre hem estat, ser operadors jurídics experts en Dret de Treball i Seguretat Social.

- Què els diries a les joves professionals que es preparen per ser Graduades Socials? - Els diria que és una carrera amb múltiples sortides, que es preparin i que visquin la professió amb l'orgull de pertinença al col·lectiu que som els Graduats Socials. Que s'acostin a Col·legi de Graduats Socials que és la casa de tots, des d'on es proporciona una formació permanent, s'intenta posar a disposició dels professionals el màxim d'informació per al desenvolupament de la nostra tasca en els despatxos i acompanyar els professionals novells en els seus inicis. Crec que en la nostra professió estem igual de valorades les dones que els homes. En la societat en general ja és una altra cosa, encara ens queda camí per recórrer. S'han aconseguit moltes coses en el tema d'igualtat, avui dia és gairebé impensable, que com em va passar a mi una dona sigui acomiadada per exercir el dret a permís de descans per maternitat. Encara que hi ha moltes facetes laborals i socials en què hi ha un ampli marge fins a arribar a una veritable igualtat.